środa, 13 lipca 2016

Kanapki z pomidorem i mozzarellą na gorąco

Kanapki z pomidorem i mozzarellą

Wspaniałe kanapki które można szybko przygotować zarówno na przyjęcia jak i na kolację czy śniadanie. A wszystko to w sosie śmietankowo czosnkowym własnej roboty. Ślinka cieknie :)

Składniki:
- duża bagietka
- 2 pomidory
- salami
- 2 kulki sera mozzarella
- masło

Składniki na sos:
- śmietana 18% - 2 duże łyżki
- majonez - 4 duże łyżki
- kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz

Sposób przygotowanie kanapek:
Bagietkę kroimy w małe kanapki smarujemy masłem. Na to nakładamy salami, plasterek sera mozzarella oraz kawałek pomidora. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 110 stopni i zapiekamy jakieś 10 min, aż do momentu aż ser zacznie się delikatnie roztapiać. Na tak przygotowane kanapki nakładamy sos.

Sposób przygotowania sosu:
Do miseczki wkładamy dwie duże łyżki śmietany oraz 4 łyżki majonezu. Przecieramy 4 ząbki czosnku. Tutaj mała dygresja. Ja osobiście lubię bardzo czosnkowy sos dlatego dodaje prawie całą główkę czosnku. Do smaku dodajemy pieprz i sól. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Życzę smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz